Vinresa program – 5 dagar

Dag 1 – Vingården Baloun Hustopeče

Vår guide hämtar dig på flygplatsen. Vid ankomsten checkar du in på hotellet. Efter en kort vila besöker du vingården Baloun som distribuerar sina viner till Sverige. Efter en rundtur på en modern vintillverkning återvänder du till hotellet och middagen kommer att följas av en guidad provsmakning med sommelier. Här lär du dig många intressanta fakta om vin, vars tillverkning du har sett tidigare på dagen. Du upplever ett brett spektrum av smaker av dessa viner.

Dag 2 – Modré hory

Du besöker vinregion som kallas Modré hory – Blåa Bergen (efter röda vindruvor som odlas mest här av alla vinområden i Tjeckien). Här besöker du några mycket intressanta platser.
Våra vinprovningar börjar i historiska Templářske sklepy (Tempel källare). Här provsmakar du flera olika viner, lär du dig om mycket intressant historia av vinkällare som grundades av Tempelherreordens riddare på 13-talet.
I Bořetice stannar vi för en lunch på hotellet Kraví hora (lunch ingår ej i priset, i hotellet finns möjlighet att betala med kort). Vi går genom gången med välvda vinkällare och vi lär känna det lokala kuriositet Svobodná spolková republika Kraví hora. Sedan besöker vi världens unikum – vinkällare i Vrbice. Dessa vinkällare är handgrävda och ligger på 7 våningar.
Efter återkomsten till hotellet blir guidad provning av vin från Tempel källare som också säljs i Sverige.

Dag 3 – Företaget Vinofol och Valtice

Företaget Vinofol importerar sina viner till Sverige.
Beroende på årstid får du möjlighet att se Vinofols vingårdar och verksamhetens technologi.
Efter en vinprovning fortsätter vi med vår exkursion till Valtice – vinshuvudstaden. Här, i Vinssalongens utställning, upptäcker du de bästa vinerna som har sitt ursprung i Mähren. Du besöker den underjordiska vinkällare labyrint från 13-talet och provsmakar vinerna från denna region.
Efter återkomsten till Hustope
e njuter du av en kväll med vinprovsmakning tillsammans med en sommelier. Du kommer provsmaka viner av Vinofols produktion som importeras till Sverige.

Dag 4 – Företaget Znovín

Denna vinregion har annorlunda förutsättningar och därför har deras viner en annan karaktär. Företaget Znovín Znojmo är en av de största vinproducenterna i Tjeckien. Vin från detta område har tidigare levererats till det kejserliga hovet i Wien. Efter vinprovsmakningen i företagets vinkällare och lunchen besöker vi en kuriositet till – Malovaný sklep (Målad vinkällare) i Šatov i Södra Mähren. Efter återkomsten till Hustopeče provsmakar du viner från Znovín med en sommelier. Dessa viner går att köpa i Sverige.

Dag 5

Frivilliga aktiviteter och avgång till flygplatsen.

I programmet ingår

 1. Transfern från flygplats till hotell och från hotell till flygplats
 2. Transfern under hela programmet
 3. Engelsktalande guide i förbindelse med programmet
 4. 4x övernattningar på hotell med frukost
 5. 4x middag och 4x guidad vinprovsmakning med en sommelier
 6. Vinprovningar på vingårdar, entréer till vingårdar och utställningar


I programmet ingår ej

 1. Luncher och drycker
 2. Flygresa från Sverige till Tjeckien (tur och retur)
 3. Reseförsäkring


Pris per person: 909 €

Vi rekommenderar
Vi rekommenderar att ni växlar kontant till tjeckiska kronor eftersom i somliga vinkällare och även i stadscentrum är kortbetalning omöjligt.

Vinupplevelse i Tjeckien (södra Mähren)

Vi på Scandinavia Handel & Rekrytering KB gillar viner av riktigt hög kvalitet. Om vinerna även är berikade med en tydlig karaktär, eller "terroir" som man kallar det i vinbranschen, då är de riktigt bra. Våra viner i toppsegmentet är utvalda enligt sådana kriterier. Tjeckiska viner och i särskilt vinerna från sydöstra delen i regionen Morava (Mähren) är utsökta. Vinregionen Morava gränsar söderut mot Niederösterreich och Wien.

Sedan revolutionen 1989 har vingårdarna succesivt återgått till sina ursprungliga ägare vilka har arbetat passionerat för att återställa hög kvalité från gamla tider. Numera produceras viner av hög och högsta kvalitet och med en tydlig terroir.

Att göra vin är ingen ny företeelse i Morava. Det har producerats mycket länge där, ända sedan som romarna befann sig i Centraleuropa. Arkeologiska fynd från ca 200-300 efter Kristus tyder på att vinproduktion pågick där och spår av vintillverkning i Morava går att följa genom århundraden fram till modern tid.

Idag är denna tradition och kunskap tydligt när tjeckiska viner blir belönade med fina priser i vintävlingar runt om i världen, framför allt i europeiska tävlingar. Detta är något som vi på Scandinavia Handel & Rekrytering KB har tagit fasta på och har rest runt i Morava för att hitta dessa framgångsrika vintillverkare. Oftast är det små familjedrivna vingårdar med bestämda idéer om egna viner.

Vi är mycket glada över att kunna komma med dessa utsökta tjeckiska viner för att folk kan njuta av de i Sverige också.

Morava (på tjeckiska), Moravia (på engelska och latin) eller Mähren (på tyska) är alltså en region i sydöstra Tjeckien. Den gränsar till Österrike i syd, till Slovakien i öst och Polen i norr. Det är i stora delar ett kuperat landskap med en topp på 1490 meter. Regionen har tre miljoner invånare. Den största och mest kända staden är Brno (ca 800 000 inv).

Tjeckiskt vin

Jordbruk, och inte minst vinodling, är en viktig del av Moravas ekonomi. Regionen står för 94 % av Tjeckiens totala vinproduktion. Det finns fyra underregioner: Mikulovská, Znojemská, Velkopavlovická och Slovácká.

De vanligaste vita druvsorterna är:

 • muller-thurgau,
 • gruner veltliner,
 • welschriesling och
 • riesling.

De vanligaste röda druvsorterna är:

 • sankt laurent,
 • blaufränkrisch,
 • zweigelt och
 • pinot noir.

Släktskapet med Österrike syns tydligt.

Kvalitetsmässigt delar man in vinerna enligt ett klassiskt germanskt system i olika grupper, ”kvalitetsklasser”, beroende på sockerhalten i musten (mustvikten) mätt i ”NM” (Normalizovaný Moštoměr):

 • Kabinetní víno – kabinett (jfr tyska Kabinett)
 • Pozdní sběr – sent skördat (spätlese)
 • Výběr z hroznů – utvalda druvklasar (auslese)
 • Výběr z bobulí – utvalda druvor (beerenauslese)
 • Výběr z cibéb – druvor med botrytis (trockenbeerenauslese)
 • Ledové víno – isvin (eiswein)
 • Slámové víno – ”halmvin”, vin de paille / strohwein

På etiketten brukar man ange var vinet kommer ifrån, druvsorten och kvalitetsklassen.

Bokningsinformation

Detta är en bokningsförfrågan. Efter mottagen förfrågan återkommer vi inom kort med bekräftelse på er reservation. Meddela oss även vilken resa ni önskar anmäla er till.